Ekologiczne przygotowanie potraw w każdym domowym zaciszu zaczyna coraz lepiej funkcjonować. Już nie tylko za pośrednictwem ekologicznej i zdrowej żywności, lecz również dzięki urządzeniom i naczyniom, które mogą zapewnić przygotowywanie w pełni zdrowych potraw. Jednym z przykładów jest patelnia ceramiczna indukcyjna. Dlaczego patelnia ceramiczna kojarzona jest z ekologią? Stało się tak głównie ze względu na materiał, z którego została zaprojektowana oraz stworzona. Mianowicie patelnia ceramiczna indukcyjna powstaje w temperaturze około 1250 st. C podczas wypalania jej podstawowych składników, którymi są minerały oraz gliny zespolone. Dzięki takiej produkcji powstaje odporna oraz trwała powłoka, do której podczas smażenia nie przywiera przygotowywany posiłek. Bez możliwości uszkodzenia można ją nagrzewać do 400 stopni C. Smażenie na tego rodzaju patelni nie wymaga również dużej ilości tłuszczu, co może być zadowalające dla osób odchudzających się, bądź dbających o zdrowy styl życia, do którego element taki jak tłuszcz powstający podczas smażenia nie należy.